Zakysané výrobky

Kysané mléčné výrobky

Tak jako už ve starých dobách lidé pátrali po elixírech zdraví a dlouhověkosti, i my dnes hledáme zázračné potraviny, které nás nabijí energií a dokáží alespoň trochu smazat nepříznivé vlivy současné uspěchané doby.

Deset důvodů proč jíst kysané mléčné výrobky

  1. Zlepšují trávení
    Bakterie mléčného kvašení osídlují střevní trakt a pomáhají ke správnému fungování střev.
  2. Posilují imunitu
    Probiotika udržují vyvážené prostředí ve střevech a  blokují vstřebávání toxinů do našeho těla. Proto jsou doporučeny zakysané mléčné např. pacientům po chemoterapii.
  3. Pomáhají při gynekologických zánětech a infekcích močových cest
    Konzumací mléčných výrobků pomůžeme léčbě a předcházení gynekologických zánětů kvasinkového nebo plísňového typu.
  4. Jsou významným zdrojem dobře vstřebatelného železa
    Železo je pro náš organismus důležité zejména pro krvetvorbu a účinnost některých enzymů a jeho využitelnost se pohybuje okolo 30 % – oproti rostlinným zdrojům, z kterých využijeme zhruba je 15 %.
  5. Snižují hladinu cholesterolu
    Podle jednoho výzkumu klesla testovaným lidem hladina cholesterolu o deset procent po pouhém týdnu konzumace probiotických jogurtů.
  6. Snižují hladinu cukru v krvi
  7. Zmírňují průběh a projevy virových onemocnění
    Probiotika pomáhají nejen v ochraně proti bakteriálním infekcím.
  8. Zlepšují vstřebatelnost vápníku a vitamínu K
    Vitamín K působí v řadě metabolických procesů, na nervovou soustavu, krvetvorbu, kvalitu vlasů či pokožky.
  9. Jsou lehce stravitelné
    Mají nízký obsah tuku a obsahují méně laktózy než klasické mléko, čímž se stávají vhodnou potravinou pro osoby trpící lehčí formou laktózové intolerance.
  10. Skvěle chutnají a pomáhají při hubnutí
    Pokud vyberete mléčné výrobky nízko nebo polotučné, obsahující cca do 3 % tuku a o energetické hodnotě mezi 200 – 300 kJ na 100 g výrobku, dají se dobře zařadit i do redukčního jídelníčku. Pozor si dávejte i na obsah cukru. Některé mléčné výrobky mohou obsahovat až 20 g cukrů!

Zdravá střevní mikroflóra

Stres, nekvalitní strava, kouření, přibývající věk, léčba antibiotiky – to vše má nepříznivý vliv na stav naší střevní mikroflóry. Aby náš organismus správně fungoval, je třeba bakterie střevní mikroflóry udržovat v rovnováze, to znamená mít ve střevech stejný počet „přátelských“ a nepřátelských“ bakterií. Pokud je ve střevech více nepřátelských bakterií, snižuje se naše obranyschopnost, může nás trápit také zácpa, průjem, nadýmání, neustálá nervozita, špatná nálada a úbytek energie. Setkat se můžeme také s poruchami spánku, ranní malátností, zápachem z úst, bolestí hlavy a kloubů, závratěmi či silným pocením.

Naštěstí existuje způsob, jak ve střevní mikroflóře nastolit pořádek. „Přátelské“ bakterie můžeme tělu dodat například pravidelnou konzumací kysaných mléčných výrobků.

Probiotika – zdraví prospěšné bakterie

Většina zakysaných produktů obsahuje probiotika, zdraví prospěšné bakterie. Probiotika jsou bakterie mléčného kvašení zastoupené rody Bifidobakterium a Lactobacilus, případně některými druhy Streptococcus. Osídlují střevní trakt a pomáhají ke správnému fungování nejen střeva, ale podporují také imunitu.

Probiotika pomáhají nejen v ochraně proti bakteriálním infekcím, ale zmírňují i průběh a projevy virových onemocnění. Mají ochranný vliv proti vzniku zánětlivých onemocnění (gynekologické záněty, záněty močových cest) a fungují jako velmi účinná prevence. Urychlují trávení, působí tak proti zácpě a zmenšují riziko rakoviny tlustého střeva.

V trávicím traktu novorozence se nenacházejí žádná probiotika, dítě je nasaje až s mateřským mlékem. Vlivem věku, špatné stravy, prodělaných nemocí, léčby antibiotiky však probiotik postupně ubývá.

Chcete-li zvýšit účinek probiotik, konzumujte s nimi i prebiotika – např. jogurt s vlákninou.

Probiotika mohou posílit naši imunitu

Probiotika posilují obranyschopnost střev tím, že v nich udržují vyvážené prostředí. To má velký vliv na celkovou imunitu organismu. Střevní mikroflóra je důležitou součástí střevní imunitní bariéry. Nedostatečný nebo zpožděný vývoj střevní mikroflóry brání ve vyzrávání obranných mechanismů ve střevě.

Probiotika mají také schopnost potlačovat i bakterie, které způsobují kvašení a hnití potravy ve střevech. Špatné bakterie se v trávicím traktu rozmnoží a začnou vyrábět toxické látky, které putují dále do těla. Výsledkem je pak větší náchylnost k nemocem.

Střevní mikroflóra má vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Podle jednoho výzkumu klesla testovaným lidem hladina cholesterolu o deset procent po pouhém týdnu konzumace probiotických jogurtů.

Příznivé účinky kysaných mléčných výrobků

zakysane-vyrobky-ilu.jpg, 9,7kB

Kysané mléčné výrobky mají relativně nízkou energetickou hodnotu, jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a různých vitaminů, převážně skupiny B. Jsou lehce stravitelné a obsahují méně laktózy než klasické mléko, čímž se stávají vhodnou potravinou pro osoby trpící lehčí formou laktózové intolerance.

Druhy kysaných mléčných výrobků

  • Jogurty
    Vyrábějí se přidáním jogurtové kultury do mléka. Jsou bílé (do přírodních neochucených se nesmí přidávat barviva a stabilizátory) nebo různě ochucené, pevné, krémové či tekuté konzistence, tučné, polotučné i „light“ (s velmi nízkým procentem tuku).
  • Jogurtové nápoje
    Jogurtové nápoje jsou vlastně jogurty v tekutém stavu vhodné k pití a mohou být ochuceny různými příchutěmi. Výrobci je často značí jako jogurtový nápoj, jogurtové mléko nebo jogurtový drink. Aby mohl nést označení „jogurtový“, musí alespoň polovinu tvořit jogurt.
  • Acidofilní mléko
    Acidofilní mléko je zakysáváno bakteriální kulturou Lactobacillus acidophilus a má velmi příznivé účinky na zdraví. V jednom gramu toho mléčného kysaného výrobku by jich měl být alespoň 1 milion. Samotné prokysané mléko je však velmi kyselé a proto se po prokysání míchá v poměru 1:9 s plnotučným mlékem, které bylo zakysáno smetanovým zákysem.
  • Podmáslí
    Podmáslí je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě másla. Využívá se hlavně jako součást krmných směsí, malá část také v potravinářském průmyslu. Po přidání smetanového zákysu vzniká chutné kysané (šlehané) podmáslí s obsahem tuku 1 %.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů